The Canal House: Amsterdam

Posted on 03 March 2016

With such an overwhelming response to an image that I posted on the Canal House design, you have been contacting me in your thousands to find out more about this incredible project. With over nine million people already viewing this project across my platforms, I am incredibly excited to to show you the full Canal house project, completely renovated by HI-MACS® Quality Club Member Houthwerk BV, based on a design by Witteveen Architects. 

The entire property has been renovated and modernised to a very high standard, whilst still highlighting its incredible character and industrial style features. Beautiful natural wood floors can be seen throughout the property, complimented by the incredible exposed brickwork and industrial style black metal. The final material of choice is a very unique material, allowing the design to have particular features unlike any other. This material is HI-MACS®, a solid surface material that can be moulded into any shape, in the Canal House it adds the minimalist clean lines and white surfaces throughout. 

Before we see the full capabilities of this diverse surface, I wanted to take you through some of the other stunning details of this project. A double staircase stand side by side, divided only by a wall. Each staircase takes you through to a different part of the house, leading up to the gorgeous suspended industrial walkway. This beautiful metal finish creates such a feature across the main living space, adding a striking contrast and a visual cut across the room. The metal steps back to allow the original features and decretive designs of the supporting columns to take a central focus. 

To create a visual divide between the kitchen area and the rest of the living space, and understandably for hygiene reasons of a kitchen, we see a change in materials used. The natural wooden flooring gives way to a clean and glossy HI-MACS® finish, whilst the rest of the surfaces are presented in that classic modern stainless steel finish that we have all grown to love in the kitchen. 

Keeping in reference with the industrial style are the selection of lighting pendants that you can see in the dining space and hallway. Both created beautiful features, drawing the lighting down across the table in the dinning area and acting as a sculptural work of art and focal point in the hall way. 

As we make our way into the bedroom you are greeted by a dual level space, centred around a full height window which floods the space with light. What I particularly love about this space is the use of another visual divide. The top level continues the flow of natural wood, white surfaces and industrial metal features as you are directed to the shower, bathroom and walk in wardrobe. As you make your way down into the bedroom area, there is a contrast of dark woods used with a minimalist approach to storage used, integrating it into the bedside walls. I love the openness of this space, it creates a beautiful flow and an unobstructed view into the outside world.

The feature that really sells this space is the bathroom. As I mentioned before, the below image has been viewed over nine million times already on my social media. This phenomenal space and concept was only possible because of the incredible use of HI-MACS®. Moulding the material to a room or space creates the perfect waterproof surface perfect for bathrooms, allowing for limitless and very creative opportunities. It is fascinating to see just how one material can transform a space as it has done with the Canal House. By combining innovative materials with elegance in design, the Canal House in Amsterdam is definitely one of the most unique and outstanding designs I have encountered.

Bath as a room. full wet room. White room full bath

Project location: Lauriergracht Amsterdam, The Netherlands

Material: HI-MACS® S28 Alpine White (3 & 12mm) www.himacs.eu

Design: Witteveen Architects www.witteveenarchitecten.nl

Fabrication: Houtwerk BV. (HI-MACS Quality Club Member) www.houtwerk.nl

HI-MACS® Supplier: Baars & Bloemhoff, The Netherlands

Photography: Herman van Heusden

 



Similar Posts

Studio Mode Park Loft interior design The Vicarage Design Practice by Uber

More Posts

2 comments

  • Judith Abraham: August 21, 2016

    Wonderful images and descriptions. I love the paring down with the monochrome look and the exposure of the existing elements in the building. Wonderful sense of space – and that bath is such a great testament to spatial design!

  • John Cassidy: March 09, 2016

    Nice blog. If ever you need a Venetian plaster applicator for any future projects, let me know. Keep up the good work.

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing

Search our store