Echlin: Kenure House I

Martyn White

Posted on May 02 2017

Earlier in the year, I had the great pleasure of meeting with Mark O'Callaghan and Sam McNally, Co-Founders of Echlin London as they introduced me to their impressive Architecture and Design studio, Echlin. I also had a tour of one of their latest interior design projects, Kenure House, a newly build residence that spans an impressive 3,800 sq ft just a short walk from the calming leafy surroundings of Holland Park. What started out as three house plot of land with a classic Victorian house at the front and two smaller mews houses at the back, has been internally demolished to make way for an impressive and unique design that stands true to the Echlin ethos.  

wooden dining table with brass feature lighting Echlin Kenure House Holland ParkLuxury wooden dining table with home accents and decoration

Every project embraces British design from material to product, sourcing local talent and showcasing work commissioned from British manufacturers and craftspeople from across the country. As you walk around this space, even the finest of details, often forgotten by many designers have been carefully considered. Whether it is a seamless connection between two surfaces or the cleverly concealed storage and utility units, all aspects have been designed not only from an aesthetic point of view but a functional one with no compromise on either side. 

Black and white kitchen design with lower wooden breakfast area Kenure House Holland ParkKitchen accessories Kenure House EchlinLuxury kitchen accessories Kenure House, Holland Park LondonBritish tableware breakfast bar crockery from 1882

The ground floor contains the main living spaces.The living and dining room are situated at the front of the property where the original Victorian building was located and the kitchen, breakfast bar, washroom and garage are located at the back of the property within the two original mews buildings. Through the centre of the floor plate cuts a large light well with floor to ceiling glazing on each level, allowing natural light to flood into the entirety of this luxurious home.

The design of the kitchen has been kept simple with an emphasis on the quality of material. Black wood with exposed grain has been used on all of the kitchen units, topped with a contrasting fine white marble surfaces. Many of the utilities and appliances have been confined to the island and full length wall units behind. Not only does this work on a practical level when using a kitchen, it helps define the lines of the design without obstructing the clean surfaces. The breakfast bar adds a warmer natural layer to the kitchen, using light coloured wood to wrap around one side of the island, creating a social element to the space.

Luxury living Echlin design with Richard Brendon tea setFront living room at Kenure House Holland Park by Echlin

The living and dining space has been divided by a large floor to ceiling unit that contains a double sided fireplace, allowing guests on either side to appreciate the warmth of the flames. Natural woods, brass fixtures and soft coloured upholstery add comforting and homely touches, whilst large windows in the dining room look out into the light well and across to the kitchen the other side. 

The true level of detail can be seen when comparing the Victorian side of the house to the mews side. Windows, skirting boards and other woodwork all retain their Victorian characteristics, acknowledging the exterior and history of the property. Moving into the mews side, traditional characteristics have been replaced with clean lines and contemporary finishes to echo the changing style in the property.

 Luxury basement study with dark wood shelving and brass accessoriesHorse home accessory Kenure House, Holland ParkBasement hobbies and games room Kenure House, Holland Park

Moving down to the lower ground level, we see an entirely new area open up. Containing two bedrooms, each with en-suite bathrooms, study and cinema, the basement encompasses a world of its own. There is an emphasis on calm and relaxation with the use of soft lighting, muted tones and beautifully selected accessories, adding small pockets of character and features throughout each space. Whilst many designers often replicate the same style in each bedroom, the team at Echlin have applied individual personalities and styles. Subtle changes in materials, colour and texture have been applied to each bedroom. Personal lighting and decorative accessories have also been selected to inject a unique character whilst remaining true to the overall style of the house.  

Holland Park underground cinema Kenure HouseBasement cinema Kenure House in Holland Park

No luxury home is complete without its very own cinema and entertainment room. The soft muted tones, comfortable furnishings and plush accessories will put anyone at ease, allowing them to sit back and relax whilst watching a favourite film. With a large glass front Champagne fridge on hand, this room is also perfect to socialise with friends into the late hours of the night without disturbing the rest of the house. 

A short video tour of Kenure House can be seen directly above via the Martyn White Designs Youtube channel. For further details on this project or Echlin London design studio, click to view their official website

Echlin London Interior Design Tour Holland Park Part Two

Photography and video: Martyn White


 



Similar Posts

1508 Project PearlMason studio

More Posts

0 comments

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing

Search our store